betöltés folyamatban...
Hírek

Irány Hollandia

2023.11.27. - 00:00

Munkavállalás Hollandiában

Az Európai Unió tagországainak állampolgárai érvényes útlevéllel vagy személyi igazolvánnyal szabadon lakhatnak, kereshetnek munkát és dolgozhatnak Hollandia területén. Tartózkodási- és munkaengedélyre nincsen szükség. Az érvényes Uniós útlevél, vagy személyi igazolvány bizonyítja azt, hogy szabadon dolgozhatnak Hollandiában.

BSN szám
A munkába állást megelőzően első és legfontosabb teendő a munkavállalói biztosítás. Erre a lakóhely szerinti önkormányzatnál történő regisztráció során van lehetőségünk ahol automatikusan megkapjuk a kombinált adó – és társadalombiztosítási, ún. BSN (Burger Service Number) személyazonosítót. Amennyiben a holland munkavégzés a három hónapot nem haladja meg, illetve a munkavállaló nem rendelkezik állandó holland lakcímmel (pl.: ingázó munkavállalás esetén), a BSN szám helyett a munkavállalónak az ún. SOFI személyazonosító számot kell igényelni a munkavégzés helye szerint illetékes adóhatóságnál.

 

Biztosítás
Második lépés az egészségbiztosítás megkötése, melyre a BSN szám megléte után van lehetőség amit gyakran a munkáltató intéz és fizet azt utólag vonva le a munkabérből. Amennyiben a munkáltató által az mégsem fedezett, abban az esetben a munkavállalónak kötelessége gondoskodni erről és saját maga egészségbiztosítási irodát választani. A főbb biztosítók és kapcsolódó árak összehasonlítását több honlapon is ellenőrizhetők. Ezek egyike, mely angol nyelven is elérhető, www.zorgwijzer.nl. Az egészségbiztosítási szolgáltató évente egyszer módosítható, a következő naptári évre. A változtatás határideje december 31. Az alacsony jövedelemmel rendelkezelő dolgozók jogosultak lehetnek arra, hogy havi egészségügyi támogatást kaphassanak (zorgtoeslag).

 

Munkakörülmények
Jó ha tudja, munkáltatójának gondoskodnia kell a biztonságos és egészséges munkakörnyezetről! Veszélyes munkát végzők esetében, munkáltatójának gondoskodnia kell eszközökről az Ön személyes védelme érdekében, mint pl. védőöltözetről, sisakról vagy védőszemüvegről. Ezért nem számolhat fel Önnek költségeket. Az építészetben, a kertészetben és a vegyi anyagokkal és veszélyes anyagokkal (azbeszttel) folytatott munkák különleges veszélyekkel járnak. Ezért különleges szabályok állnak fenn, amelyeknek védeniük kell az ön egészségét és biztonságát. További információk a www.inspectieszw.nl honlapon érhetők el. Ha úgy gondolja, hogy azt munkáltatója nem tartja be, jelentse ezt a SZW Felügyelőségén; telefonszám: 0800-5151.
Holland munkavállalással kapcsolatos egyéb információk a holland munkaügyi szervezet honlapján találhatók: CWI, Centre for Work and Incoma, www.werk.nl.

forrás: https://www.iranyhollandia.hu