betöltés folyamatban...
Hírek

Kivihetem-e az autómat Hollandiába?

2023.11.27. - 00:00

Hollandiában a törvény maximum 30 napig engedi meg, hogy idegen rendszámmal közlekedjen.

Amennyiben hosszabb ideig (évekig) kívánja az autót Hollandiában használni, akkor célszerű “honosíttatni”. A fél évnél régebben vásárolt saját gépjármű esetében ez az első alkalommal díjmentesen végezhető el, mindössze a holland rendszám elkészítési díját kell megfizetni, ami kb 50 euró. Hollandiában két fajta adót rónak ki minden autóra: a környezetterhelési adót (BPM) és az úthasználati adót.
Az elsőt a gépjármű vásárlásakor kell megfizetni, és a gépjármű besorolásától függ az értéke. Használt autó után is meg kell fizetni. Az alacsony emissziós autók után nem, vagy csak igen keveset kell fizetni ( hibrid autók). Elektromos autók után nem kell fizetni.
Az úthasználati adót éves szinten vetik ki (havi, negyedéves, féléves vagy éves ütemezéssel) és az autó hengerűrtartalmától és az üzemanyag típusától is függ. A dízel autók után többet kell fizetni. Általában elmondható, hogy a holland adóhivatal nagyjából egy év alatt ígyis-úgyis tudomást szerez a külföldi rendszámról, aminek könnyen büntetés lehet a vége.